Blog-arkiv

mandag den 4. november 2013

Fremtidsgodkendt Jul


Det skete i disse dage....
at vi opdagede, at julen havde udviklet sig til helvede på jorden, spækket med overflod, stressede mennesker og madsvineri. Dagen derpå oplevedes som den værste omgang tømmermænd med maveonde, kvalme og træthed. Efter juledagene kom stressen påny. Nu skulle vi jo bytte halvdelen af vores 123 julegaver  - som  enten var for store, for små, for dyre  eller for billige.

Nogle gange skete det, at vi ikke engang orkede at spise al maden eller at bytte alle gaverne. Så smed vi det på loftet eller i skraldespanden, og en dag blev det dumpet et sted ude i Kina eller endnu længere væk – langt væk fra vores  samvittighed, som jo nødigt skulle blive snavset.

Det skete i disse dage....
at vi opdagede, at nærværet i julen var forvandlet til snøvlende sætninger sagt i en rus af for meget snaps, for meget sild og for meget sovs. Pludseligt så vi os selv snave med kollegaen eller chefen i en endnu en sanseløs og grådig julerus. 

Det skete i disse dage....
at vi opdagede, at julen stadig fejres efter en tidsånd, som gjaldt før finanskrisen.

Pludseligt gik det op for os, at vi lever i en tidsånd, hvor less is more, affald er en ressource og upcycling er sejt. Delementaliteten har slået igennem indenfor såvel bilismen som jordbruget, og vi spiser på Rub og Stub for at undgå madspild. Vi dyrker fælles grøntsager i vores fælles haver og spiser fælles middage på Carlsberg. Derfor opfandt vi begrebet ”Positiv Jul” og ”Fremtidsgodkendt Jul.” Begrebet blev ikke født i en krybbe men på en Mac, men sådan er tidsånden jo også.
Den positive jul er fremtidsgodkendt, fordi den tager tidsånden alvorligt og siger farvel til spildet.

Til den positive jul
  • ·      Deler vi vores mad med vores fattige naboer, de studerende og de hjemløse, fordi vi kun behøver at spise til vi er mætte, og fordi vi vil være fri for madspildet
  • ·      Køber vi juletræer med rødder og planter fælles juletræshaver, fordi vi elsker fællesskabet og lokalsamfundet og ikke har plads til vores eget juletræ i lejligheden
  • ·      Forvandler vi aflagte materialer og ”affald” til julepynt og julegaver, fordi vi er på jagt efter unikt og personligt julekunst, og fordi vi ikke har brug for at tære på jordens ressourcer.
  • ·      Bruger vi juletiden til at mødes med familie og venner, som vi elsker højt, og vi fortæller dem, hvor meget de betyder for os. Vi behøver ikke at pakke ordene ind i ½ flaske snaps, fordi vi synes, det er modigt at være ædru og ærlig.

Hvis du ønsker at markere Positiv Jul, så sæt X i din kalender Søndag d. 8.12 kl. 16-19, hvor Hispter Jesus inviterer til Fremtidsgodkendt Jul i Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro: 
  • ·      Skraldekunstner, Thomas Dambo holder workshop, her lærer han os at forvandle affald til julegaver og julepynt.
  • ·      Kokke med speciale i madspild vil servere små portioner af juletapas og gløgg
  • ·      Refleksioner over fremtidsgodkendt jul af blandt andet Thomas Dambo.

Positiv Jul er et gratis event, men du kan give et bidrag, hvis du har lyst og overskud.  

Følg med på www.facebook.com/fremtidsfabrik, hvor eventen løbende vil blive opdateret.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar